Κείμενα

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η Επιφυλλίδα



Η Επιφυλλίδα
Επιφυλλίδα είναι ένα είδος σύντομου δημοσιογραφικού άρθρου, με θέμα, συνήθως, φιλολογικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό ή πολιτικό και γράφεται από πρόσωπο ειδικό στο θέμα.
Επειδή, συχνά, ο επιφυλλιδογράφος κατά τη διαπραγμάτευση του θέματος προχωρεί σε παρατηρήσεις, σκέψεις διαχρονικού χαρακτήρα και γενικότερου ενδιαφέροντος, γι’ αυτό θεωρείται κείμενο δοκιμιακού χαρακτήρα.
Πολλές φορές η επιφυλλίδα ορίζεται ως σύντομο άρθρο. Τη διακρίνουμε όμως, από αυτό, γιατί δεν έχει τον έντονο επικαιρικό του χαρακτήρα.

Παρατήρηση: Τα όρια επιφυλλίδας και άρθρου είναι δυσδιάκριτα

Το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του Α.Π.Θ. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη] Θεσσαλονίκη 1998

επιφυλλίδα η: κείμενο δοκιμιακού χαρακτήρα που δημοσιεύεται σε ορισμένη θέση μιας εφημερίδας: Mία ~ φιλολογικού / κριτικού / επιστημονικού περιεχομένου. || (παρωχ.): Mυθιστόρημα επιφυλλίδας, που δημοσιευόταν σε συνέχειες.  [λόγ. < ελνστ. ἐπιφυλλίς, αιτ. -ίδα `μικρό τσαμπί αφημένο στο κλήμα΄ σημδ. γαλλ. feuilleton]
επιφυλλιδογραφία η: η συγγραφή επιφυλλίδων.
επιφυλλιδογράφος : ο συγγραφέας μιας επιφυλλίδας: Ο ~ μιας εφημερίδας, αυτός που συνήθ. γράφει τις επιφυλλίδες της.

χρονογράφημα το: είδος πεζογραφήματος που δημοσιεύεται στον ημερήσιο ή περιοδικό τύπο, που αντλεί τα θέματά του από την επικαιρότητα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και που είναι γραμμένο σε τόνο χιουμοριστικό, συμβουλευτικό, δηκτικό ή επικριτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου